Božur je jedan od najpouzdanijih i najpopularnijih trajnica umjerene klime.

Porijeklom je iz Kine. Može imati različite boje cvijeta: crvena, roza, bijela, žuta…
Većina vrtlara je zadovoljna postignutim rezultatima uzgoja. Njihove biljke imaju obilje velikih cvjetova, ugodnog mirisa.

Ipak, ne postižu svi iste rezultate. Kod nekih vrtlara cvatnja božura će izostati ili će imati jako malo cvjetova.
Ovo su mogući razlozi zašto je to tako:

1. Biljka je premlada


Gomolj božura sa samo dva oka (pupa). Ovome božuru će vjerojatno trebati nekoliko godina da procvate.

Božuri rastu jako sporo. Ako vam biljke koje sadite imaju jedan ili dva pupa možete čekati 2 do 3 godine da procvjetaju.

Rješenje:

Pri izboru božura za sadnju uvijek provjerite koliko pupova imaju. O njima ovisi koliko ćete čekati na cvjetanje!

2. Preduboka sadnja


Prilikom sadnje, morate se pobrinuti da su pupovi (oka) pokriveni tlom. Ne smijete ih posaditi preduboko. Smiju biti prekrivene sa maksimalno 3-5 cm tla. U suprotnom, listovi će izaći u savršenom stanju, ali će biti jako malo cvjetova ili će cvatnja izostati u potpunosti.

Rješenje:

Iskopajte i posadite božur ponovo, ali ovoga puta na pravu dubinu. Najbolje vrijeme za ponovnu sadnju je rana jesen.
Možete i čekati da božur dovoljno naraste jer se rastom približava površini tla. Ali, samo ako ste jako strpljivi jer bi moglo potrajati i do 10 godina prije nego što procvjeta.

3. Zreli božur presađen bez dijeljenja


Zrele božure je najbolje podijeliti nego ih ponovo posaditi netaknute.


Božuri ne vole presađivanje. Zreli božuri (posađen prije najmanje 7 godina) može odbijati cvjetanje nakon presađivanja ili će cvjetati tek za nekoliko godina.

Rješenje:

Zrele biljke božura više vole biti presađene uz dijeljenje gomolja. Zato ako planirate mijenjati mjesto u vrtu svom božuru, nemojte zaboraviti na dijeljenje gomolja! Dijeljenjem se pomlađuje i ako se pravilno izvede dobiti ćete snažne biljke koje će cvjetati već iduće sezone.
Svaki gomolj koji podijelite bi trebao imao najmanje 3-5 pupa. Ako biljku podijelite na manje od toga, cvatnja će izostati jer će biljka biti premlada (vidi pod razlog broj 1.).

4. Previše sjene


Božuri su biljke sunca što znači da najbolje uspjevaju na položajima koji primaju direktnu sunčevu svjetlosti najmanje šest sati dnevno. Mogu podnijeti i polusjenu, ali će razviti manje cvjetova i cvjetne stapke će biti slabije. U potpunoj sjeni cvatnja izostaje u potpunosti.

Rješenje:

Premjestite svoj božur na sunčani položaj ili uklonite grane stabala koje mu stvaraju preveliku sjenu (ako je posađen u blizini stabla).

5. Prerano uklanjanje lišćaNakon cvatnje, božur obnavlja zalihu energije i kreće sa pripremom za slijedeću sezonu. To radi uz pomoć fotosinteze koju obavljaju listovi. Božuru su potrebna tri mjeseca da skupi energiju za slijedeću cvatnju. Ako namjerno ili slučajno odrežete, može doći do slabije cvatnje slijedeće godine.

Rješenje:

Odrežite samo ocvale cvjetove, a listove ostavite do rane jeseni. Lišće će samo početi poprimati crvenu boju u jesen što je znak da je završio posao za tu godinu.

6. Previše gnojiva


Gotovo pa nikada se ne dogodi da božur koji je na siromašnom tlu ne procvjeta. S druge strane, neće procvjetati ako dobije previše gnojiva. Pogotovo ako je to gnojivo bogato dušikom.

Rješenje:

Pripazite na količinu dušika u gnojivu prije nego krenete s primjenom.

7. Kasni mrazBožur je otporan na hladnoću i bez problema može izdržati kasni mraz. Ali, ako se dogodi jak mraz dok se formiraju cvjetni pupovi, to ih može uništiti i te godine neće biti cvjetova.

Rješenje:

Ako znate da će se dogoditi jak mraz u najosjetljivijoj fazi (formiranja cvjetnim pupova), božur prekrijte agrotekstilom.

8. Bolesti


Botrytis na listu, stabljici i cvjetnom pupu božura

Najčešći problem predstavlja siva plijesan. Uzrokuje ju gljivica iz roda Botrytis. Njenom razvoju pogoduje vlažno i hladno vrijeme. Rijetko ubija biljku, ali može ju oslabiti i smanjiti broj cvjetova. Botritis možete prepoznati po crnim pupovima koji se ne otvaraju, mladi izdanci trunu u razini tla i pojavljuju se crne mrlje na listovima. S vremenom, na tim pocrnjelim mjestima se pojavljuje siva prevlaka.

Rješenje:

Najbolji način da se izbjegne razvoj bolesti je sadnja u dobro drenirano tlo i prozračno mjesto. Ukoliko se pojavi, odstranite sve zaražene dijelove biljke.

Našu ponudu božura možete provjeriti OVDJE.