U mnogim školama u Hrvatskoj ovih dana obilježen je Dan jabuka. Na inicijativu pedagoginje Ivane Panić i njezinih kolega iz OŠ Stjepana Antolovića iz Privlake (kod Vinkovaca), a uz potporu ravnateljice i ostalih djelatnika, jučer je ova škola taj dan obilježila malo drugačije od ostalih.
Osim što sam podijelio svoje iskustvo rada na zemlji, u voćnjacima i s voćkama, na kraju smo simbolično zasadili jednu sadnicu jabuke. Djeca su je odmah zalila i poželjela joj dobar, brz i plodan rast. 🙂 Da će biti njegovana i puna plodova, vidjelo se od samog početka, a najvažniji dio ovoga druženja bio je naglasiti koliko je ekološki uzgoj voća važan.
Važno je postati svjestan da mnogo današnjih bolesti dolazi upravo zbog unošenja otrova u organizam koji se u biljkama talože nakon brojnih tretiranja herbicidima i pesticidima. Isto tako, važno je znati da ekološka hrana ne smije postati privilegija, nego je ona pravo svakog čovjeka. Srećom, živimo u Slavoniji, koja je bogata zemljom i u kojoj još uvijek puno ljudi sadi voće i povrće u svojim vrtovima. Još većom srećom, u našim školama rade pravi odgajatelji koji znaju prepoznati vrijednosti koje je potrebno prenijeti na svoje učenike. Drago mi je da sam mogao u tome pripomoći, a naša suradnja ovime je tek počela! 🙂 Uskoro slijedi jedan veliki projekt. Pratite nas.