Rod Paeonia sadrži više od 33 vrsti.

Biljke božura koje se uzgajaju kao vrtne biljke dijele se na tri glavne kategorije:

  • Zeljaste
  • Drvenaste
  • Itoh (križanci drvenastih i zeljastih božura)

Zeljasti božuri


Zeljasti božuri obično su kultivari Paeonia lactiflora (plemeniti božur) ili križanci koji imaju P. lactiflora kao jedno od roditelja. Posebna vrsta zeljastog božura je Paeonia tenuifolia (uskolisni božur).

Imaju veliki mesnati korijenov sustav. Nadzemne dio odumire u jesen i ostaje u stanju mirovanja tijekom zime. Na proljeće pupoljci ponovo ožive i stvaraju cvjetove kojima se svi divimo.

Zeljasti božuri narastu u visinu do 90 cm i širinu do 75 cm. Cvjetaju od kasnog proljeća do ranog ljeta.

Ova vrsta se najčešće sadi u vrtovima i uzgaja kao rezano cvijeće. Imaju široku paletu oblika cvijeta od jednostrukih, poluduplih, duplih, anemone, japanskih i bombastih. Dolaze i u raznim bojama od bijele, ružičaste, crvene, koraljne…


Drvenasti božuri


Drvenasti božur (Paeonia suffruticosa) raste u obliku grma, a jedan je od omiljenih vrsta božura. U prosjeku može narasti i do 1,5 m visine i 1,20 m širine. Porijeklom je iz Kine i Japana.

Iznimno su cjenjeni zbog velikih cvjetova promjera i više od 25 cm. Oblik cvijeta je jednostruki ili dupli bijele ili ružičaste boje. Kultivirane sorte nude širi raspon boja uključujući crvenu, ljubičastu i žutu.

Gube lišće u jesen, ali za razliku od zeljastih božura, stabljike ne odumiru tijekom zime. Iako rastu sporije od zeljastih božura, odlični su za naglašavanje gredica.


Itoh ili intersekcijski božuri


Itoh ili intersekcijski božuri predstavljaju križance drvenastih i zeljastih božura. Kombinacija su najboljih kvaliteta oba roditelja. Narastu do 1m u visinu, a do 1,20 m u širinu.

Imaju velike cvjetove i drvenaste stabljike poput drvenastih božura, a u jesen gube nadzemni dio kao zeljasti božuri.

Originalni Itoh kultivari su bili žute boje, ali danas ih možemo naći i u bijeloj, koraljnoj, crvenoj i ružičastoj boji. Cvjetaju nekoliko tjedana nakon zeljastih i drvenastih božura.

Paeonia “Bartzella” (Itoh)

A koja vrsta je vama najdraža? 🙂

Našu ponudu božura možete provjeriti OVDJE.