Božuri su zasigurno jedni od najljepših proljetnih cvjetova.
Unijeti će ugođaj proljeća i proljepšati svaku prostoriju.

Bez obzira jeste li božur kupili ili ubrali u svome vrtu, uz pravilnu brigu u vazi može zadržati dugotrajnu svježinu.

Uživajte u predivnim božurima duže i pobrinite se da vaši božuri u vazi budu zdravi i sretni.
Slijedeći savjeti pomoći će vam da što duže uživate u svježim i mirisnim božurima.

1. Odrežite ili kupite božure s pupoljcima


Jedan od uvjeta za duže trajanje božura u vazi je odabir božura s pupoljcima. Prilikom rezanja ili kupovanja takvih božura potrebno je nježno pritisnuti pupoljak. Kada pupoljak stisnete, on bi trebao biti mekan. Izbjegavajte tvrde, zatvorene cvjetove jer će njima trebati puno duže da se otvore.
Ako božur berete iz vlastitog vrta, obavezno to treba napraviti ujutro.

2. Sami napravite hranu za božure


Dodajte običan šećer vodi u kojoj se nalaze božuri. To će produžiti vijek trajanja. Za održavanje svježine koristi se i gazirana voda.

Recepti otopina koje možete primjeniti za dugotrajnu svježinu božura:

  • U litri tople vode otopite dvije čajne žličice alkoholnog octa i tri žličice šećera. Ova kombinacija pomaže u održavanju buketa nevjerojatno dugo. Alkoholni ocat onemogućava rast bakterija dok šećer hrani biljku. Bitno je da otopina prekriva 7-10 cm stabljike u vazi.
  • Litri vode dodati tri kapi izbjeljivača i žličicu šećera. Ova otopina sprječava zamućivanje vode, ali i razvoj bakterija.

3. Držite božure u hladnjaku


Skladištenjem na hladnom mjestu zagarantirano se zadržava svježina božura. Mekane pupoljke božura potrebno je zamotati u novine i pohraniti u hladnjaku. Ovim načinom se produžuje trajanje božura i do dva dana!

4. Riješite se mravi s božura


Ako berete božure iz vlastitog vrta, pripazite na insekte koji se mogu naći na stabljici ili pupoljku božura. To su najčešće mravi koje privlači nektar kojeg pupoljci ispuštaju prilikom otvaranja.
Ubrane stabljike božure stavite u vazu s vodom i ostavite na otvorenom 20-30 minuta. Na taj način mravi imaju dovoljno vremena da napuste biljku prije nego što ju unesete u dom.

5. Stabljike uvijek režite pod kutom


Stabljike božura je potrebno uvijek rezati pod kutom od 45 stupnjeva. Trik koji pomaže cvjetovima da upiju što više hranjivih tvari i vode. Možete to napraviti svaki drugi dan (kada mijenjate vodu u vazi) kako bi se uklonilo začepljenje na dnu stabljike.

6. Odstranjivanje listova koji su pod vodom


Prije stavljanja božura u vazi potrebno je ukloniti sve listove koje bi se našli ispod razine vode. Listovi bi istrunili u vodi i tako smanjili životni vijek cvijeća.

7. Uživajte u spektaklu boja i mirisa


Ukoliko želite da se pupoljci božura brže otvore stavite ih na direktno sunčevo svjetlo u vazi s toplom vodom. Kada se krenu otvarati, stavite ih na željeno mjesto u svom domu i uživajte u boji i mirisu svojih božura.

Našu ponudu božura možete provjeriti OVDJE.

Buketi božura iz naše ponude ❤