Božuri su bili neizostavna biljna vrsta u starim tradicijskim vrtovima. U vrtu može preživjeti i do 50 godina. Najpopularnija vrsta božura su zeljasti božuri. To su biljke raskošnog cvjetanja svakog proljeća kojima u jesen odumire cijeli nadzemne dio. Narastu u visinu do 90 cm i pojedini grm može dati i do 50 cvjetova godišnje.


Prije sadnje božura, odaberite kvalitetne gomolje. Korijenov sustav božura se razlikuje od svih ostalih trajnica. Zapravo ima dvije vrste korijenovog sustava. Vlaknasto korijenje koje služi za upijanje hranjivih tvari i vode, te gomoljasto korijenje koje su zapravo podzemne stabljike koje na sebi nose pupove.

Što više oka (spavajućih pupova) božur ima, prije će razviti velike grmove s puno cvjetova.


1. Kako pravilno posaditi božure golog korijena?

Nakon što ste dobili božur golog korijena, potrebno ga je što prije posaditi. Najbolje vrijeme sadnje je od rujna do ožujka.

Odaberite pravilan položaj u vrtu jer to uvelike utječe na cvatnju božura. Najbolje im odgovara sunčani položaj (najmanje šest sati direktne sunčeve svjetlosti) i dobro drenirano tlo neutralne reakcije (pH 6 – 6,6).

Uvijek pripazite da gomolj ne posadite preduboko jer će doći do izostajanja cvatnje.
Iskopajte rupu duplo veću od vašeg gomolja. Na dno rupe stavite malo pijeska ili šljunka (drenažni sloj). Možete dodati malo komposta kako bi obogatili tlo hranjivima. Kada ste gomolj stavili u iskopanu rupu, zatrpajte ga tlom i zalijte ukoliko tlo nije vlažno. Pupovi bi trebali biti samo 3-5cm (1-2inča) ispod površine tla.


2. Kako pravilno njegovati božure?

Najbolja stvar kod božura je da vole biti “zanemareni”. Za razliku od ostalih trajnica, nema potrebe za iskapanjem i dijeljenjem korijena.

Ako je tlo u koje ste posadili božur siromašno, potrebno je pognojiti svakih nekoliko godina nakon cvatnje.

Glavna stvar kod njege božura je fokus na cvjetove.

Pojedine vrste imaju dosta teške cvjetove pa im možete dodati potporanj. Nakon cvatnje potrebno je odrezati ocvale cvjetne glavice. Na taj način se stimulira rast nadzemnih i podzemnih organa.

Kod uzgoja božura najčešći problem predstavlja siva plijesan. Uzrokuje ju gljivica iz roda Botrytis. Njenom razvoju pogoduje vlažno i hladno vrijeme. Rijetko ubija biljku, ali može ju oslabiti i smanjiti broj cvjetova. Botritis možete prepoznati po crnim pupovima koji se ne otvaraju, mladi izdanci trunu u razini tla i pojavljuju se crne mrlje na listovima. S vremenom, na tim pocrnjelim mjestima se pojavljuje siva prevlaka.

Najbolji način da se izbjegne razvoj bolesti je sadnja u dobro drenirano tlo i prozračno mjesto. Ukoliko se pojavi, odstranite sve zaražene dijelove biljke.

Botrytis na listu, stabljici i cvjetni pup

Mrave privlači nektar kojeg pupoljci ispuštaju prilikom otvaranja. Oni ne čine nikakvu štetu na božurima pa ih možete ignorirati.


Našu ponudu božura možete provjeriti OVDJE.