Echinacea purpurea iznimno je popularna zeljasta trajnica.
Karakteriziraju ju veliki ljubičasti cvjetovi (promjera i do 12 cm) koji se pojavljuju ljeti. Dugotrajni i upečatljivi cvjetovi se nalaze na čvrstim i uspravnim stabljikama koje su prekrivene listovima tamnozelene boje.
Tučak je bodljikav i bogat je nektarom pa privlači leptire i kolibriće.

Naraste u visinu do 150 cm i širinu do 60 cm.

Najbolje joj odgovaraju sunčani položaji u vrtu. Otporna je i na sušu i na vlagu.
Omiljena je u cvjetnim aranžmanima. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem korijena.
Jednostavna je za održavanje. Potrebno je samo ukloniti ocvale cvjetove kako bi produžili cvatnju.


Ljekovitost

Echinacea je jedna od rijetkih biljaka kod koje su klinički dokazana imunostimulirajuća i protuupalna svojstva. Tradicionalno se koristi za liječenje zububolje, napadaja, kožnih poremećaja, boli u crijevima, kroničnog artritisa, ugriza zmije i raka.

Zbog svog sastava je pogodna za infekcije donjeg i gornjeg dišnog sustava, kronične infekcije zdjelice i infekcije rana. 2011. godine kliničke studije su potvrdile sposobnost Echinaceae da spriječi respiratorne viruse (herpes simplex virus, viruse influence A/B (H3N2, H1N1, H5N1, H7N7) te RSV).

Najbolja kad je svježa

Ukoliko se odlučite za preparate ehinaceje za samoliječenje, obratite pažnju na sastav, odnosno vrsti ehinaceje u proizvodu.

Svježa biljka ima i do tri puta više djelatnih tvari od sušene. Iz tog razloga, preparati od ekstrakta svježe biljke su najkvalitetniji.
Ova biljka je privukla znanstvenike da istražuju i neke druge aspekte njenih učinaka kao što su antidepresija, antimutagenost, antianksioznost i citotoksičnost.
Ne smije se koristiti kod autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza, AIDS, tuberkuloza i reumatoidni artritis. Potreban je oprez i kad je riječ o trudnicama.

Alergijske reakcije su rijetke, a i kada se pojave, obično je riječ o osipu. Alergijskim reakcijama su sklonije osobe koje inače imaju alergiju na pojedine biljke npr. krizanteme, ambroziju, tratinčicu.

Još nemaš ehinaceju u svom vrtu? Naruči ovdje 👇.